Het probleem van verzilte landbouwgrond wordt wereldwijd ervaren en erkend. De oplossing werd door verschillende partijen tot dusver gezocht in het ontzilten van de bodem en het veredelen van gewassen. Maar oplossingen voor zowel de korte als de lange termijn zijn nog niet gevonden of resulteren op termijn zelfs in sterkere verzilting. Samen met projectpartners Texel Saline (MarcFoods) en Biomygreen BV richten wij ons in dit project op een vernieuwde benaderingswijze. Namelijk of de sterk verminderde groei van gewassen door verzilting kan worden tegengegaan met behulp van goedaardige bodemschimmels, zogenaamde mycorrhizaschimmels, en bodembacteriën. Uitgangspunt is dat de natuurlijke verzilting wordt geaccepteerd, maar niet de verzilting door toedoen van de mens.
Naast zilte gewassen, als zeeaster en ijskruid, wordt er in dit project ook gewerkt met aardappel. Zouttolerante aardappels hebben we al gevonden, maar kan de kwaliteit en opbrengst nog verder omhoog door gebruik te maken van de juiste schimmels en bacteriën?